WDO IT Going Hannover!
13 juni 2017 admin

WDO IT going Hannover

Ook dit jaar keken alle techneuten weer uit naar het CeBIT. CeBIT is het Centrum der Büro- und Informationstechnik, klinkt toch veel spannender zo op zijn duits! Het is één van de grootste computerbeurzen van de wereld en wordt elk jaar georganiseerd in Hannover. De beurs staat bekend om haar grote omvang en de vele IT liefhebbers die hier elk jaar op af komen vanuit de hele wereld.

WDO IT behoort natuurlijk tot deze IT liefhebbers en was dit jaar aanwezig op het CeBIT. 5 uur  ’s ochtends vertrokken we met de auto richting Hannover. Eenmaal aangekomen bleek wel dat de omvang van deze beurs even wat groter was dan de gemiddelde beurs. Er waren dit jaar maar liefst 17 hallen beschikbaar gesteld voor de beurs die van 20 t/m 24 maart plaatsvond. Mensen uit heel de wereld komen over om te zien en horen wat de nieuwe trends en ontwikkelingen zijn voor de komende jaren op IT gebied. Dit jaar stond er veel in het teken van Artificial Intelligence, Internet of Things, Virtual Reality, Cyber Security en Drones.

Zodra we de eerste hal binnenstapte, was direct een jongensdroom zichtbaar. Een groot parcour was opgesteld om met drones tegen elkaar te racen. Helaas mochten wij dit niet doen, maar waren er professionele coureurs die dit deden. Het viel ons op dat de drones welk worden ontwikkeld steeds meer doeleinden gaan krijgen. Drones worden al geruime tijd gebruikt voor bijvoorbeeld filmopnames of plezier. De komende jaren gaan drones steeds meer worden ingezet voor bijvoorbeeld logistiek en landbouw. Een drone kan naast items verplaatsen natuurlijk ook analyseren. Zo zou deze direct kunnen zien welk stuk grond er nog droog is, waarna de boer specifiek en enkel dit stuk kan besproeien. Dit bespaart vervolgens tijd en dus geld. Zo kan er middels drones in nog veel meer sectoren efficiënter gaan worden gewerkt.

In de hierop volgende hal was er veel aandacht voor Virtual Reality. De meesten onder ons hebben al eens een VR bril opgehad, maar er is nog zo veel meer mogelijk op dit gebied. In de gaming branche bijvoorbeeld wordt er nu veel ontwikkeld. De komende jaren willen de makers dat ook de consument middels VR kan gamen. Nu hangt hier nog een flink prijskaartje aan.

VR wordt nu ook al gebruikt binnen enkele branches. Makelaars demonstreren woningen of gebouwen vanuit hun kantoor. Ziekenhuizen gebruiken VR brillen om angsten of fobieën te behandelen. Zo wordt er nog erg veel geëxperimenteerd met VR op het gebied van onderwijs, pretparken, sport en het bedrijfsleven. Hier staat ons nog een hoop te wachten.

Wat ons het meeste aansprak was het Internet of Things. Hier waren we erg nieuwsgierig naar en vooral naar hoe IoT van toepassing in het bedrijfsleven kan zijn. Je hoort er steeds meer over en de verwarming kan tegenwoordig worden aangezet, terwijl je nog naar huis aan het rijden bent. Het ‘internet der dingen’, waar kan het allemaal goed voor zijn? Wij waren voornamelijk benieuwd hoe IoT het bedrijfsleven gaat beïnvloeden. Huawei had een indrukwekkend voorbeeld hoe IoT kan bijdragen aan de veiligheid. Een groot scherm gaf een gehele stad weer met warmte mappen. Hierdoor is zichtbaar op welke plekken in de stad het erg druk is en waar de veiligheidsdiensten zich bevinden. Door alle informatie te koppelen en inzichtelijk te maken is het de bedoeling om reactietijden te verkorten en hulpdiensten sneller ter plaatse te krijgen. Nu zien we voornamelijk dat producten in verbinding met het internet staan. IoT is dan ook voornamelijk bedoeld om het leven te vergemakkelijken. Of worden we er luiere mensen door?

Artificial Intelligence is een van de onderwerpen waar men het meeste naar uitkeek de afgelopen CeBIT. Gaan computers net zo slim worden als de mens, of nog slimmer? Voor sommige bedrijven klinkt dit als muziek in de oren. De bedrijfsvoering kan veel efficiënter door computers worden uitgevoerd. Dit kan de personeelskosten onderdrukken en de efficiëntie gaat omhoog.

Bij Hitachi, de Japanse elektronicafabrikant werken al enkele medewerkers onder het gezag van een AI-systeem. Deze analyseert het personeel en ziet efficiëntere manieren, waarna deze worden door gecommuniceerd.

 

AI staat ook nog in de kinderschoenen en is nu in de opkomst met Virtuele assistenten als Cortana (Windows) en Siri (Apple) als voorbeelden. De ontwikkeling van de hololens van Microsoft maakt ook grote stappen. Wij hebben de bril natuurlijk mogen testen. Deze geeft je informatie door naar objecten te kijken. Wil je hier meer over weten, dient je hand als muis en klik je het object aan met je hand waarna meer informatie inzichtelijk is. Deze ontwikkelingen blijven we volgen en zal voor bijvoorbeeld architecten of game ontwikkelaars een hoop te weeg gaan brengen.

Er was een hoop te zien en ervaren op het CeBIT. De Iphone gaf zelfs aan dat we maar liefst 16km hadden gewandeld over de beurs, een goede conditietraining dus. Na een dag intensief bewegen vonden we dan ook dat we ’s avonds wel een Duits biertje hadden verdiend.

Ben jij ook een tech liefhebber? Dan is het CeBIT zeker de moeite waard om eens een kijkje te nemen. Het was een leerzaam dagje en we hebben het ook nog eens erg gezellig gehad.

Wil je weten wat er de komende jaren te wachten staat voor jou bedrijfsvoering? Kom dan eens langs en we bespreken welke ontwikkelingen er plaatsvinden, welke van toepassing kunnen zijn voor jouw branche.

Hannover, wellicht tot volgend

Benieuwd hoe wij u van dienst kunnen zijn?

Neem contact op